ONNEA LAPSEN SYNTYMÄN JOHDOSTA!

Onnittelemme Teitä vanhempia ja koko perhettä!
Samalla toivotamme lapsen tervetulleeksi myös seurakunnan perheyhteyteen.
Seurakunnan yhteyteen ”syntyminen” käy Jeesuksen asettaman kasteen kautta.

Juhla
Kastejuhlasta voitte sopia kirkkoherranvirastossa kirkkoherra Janne J. Nurmen tai viraston henkilökunnan kanssa
kuuden viikon kuluessa lapsen syntymän jälkeen. Kastejuhla voidaan järjestää Pyhän Martin kirkossa
vaikka jumalanpalveluksen jälkeen, kotona, tai voitte vuokrata seurakuntatalon juhlapaikaksi.

Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.» (Matt. 28:18–20.)

Onnitellen ja tervehtien Marttilan seurakunnan puolesta!

Janne J. Nurmi
Kirkkoherra, Teol.dr. ÅA.

Lomake
Postitse tulleella lomakkeella lapsi merkitään väestörekisteriin ja kastekirjaan.
Vanhemmat voivat täyttää kohdan ”Nimet ja äidinkieli”. Molempien vanhempien tulee allekirjoittaa kaavake.
Muut kohdat täytetään kastepapin kanssa.
Lapselle tulee valita ainakin kaksi kummia, joiden tulee olla kirkkomme konfirmoituja jäseniä
ja sellaisia jotka tukevat vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa.
Kummit ovat myös kasteen todistajia.

Juhlassa
Kastejuhlassa vanhemmat, kummit, isommat sisarukset ja isovanhemmat voivat osallistua
lukemalla lasten evankeliumin (Mark. 10:13–16) ja osallistumalla esirukoukseen.
Tapana on, että lapsella on valkoinen kastepuku, kastepöydällä on hyvä olla valkoinen liina, kastemalja,
pieni kuivausliina, Raamattu ja palava kynttilä. Voitte valita virsiä, joita voidaan laulaa alussa ja päätteeksi.
Lapsen isä ja isommat sisarukset voivat kuivata lapsen pään kasteen jälkeen.
Sitten vanhemmat ja kummit voivat olla mukana antamassa siunauksen laittamalla käden lapsen pään päälle
papin lausuessa siunauksen. Sen jälkeen sytytetään lapselle seurakunnan lahjoittama kaste- ja nimipäiväkynttilä,
jota joku voi pitää kädessään liturgian loppuun ja ehkä kuvausten ajan.
Sen jälkeen se voidaan sammuttaa ja pitää esillä nimipäivinä ja konfirmaatiojuhlassa.

Kasteen voi toimittaa Marttilan kirkkoherra, tai hänen sijaisensa.
Mikäli pyydätte tutun papin oman seurakunnan ulkopuolelta, on syytä sopia aika ja matkakorvaukset hänen kanssaan.

Sivulla   http://evl.fi/  on linkki ”kaste ja kummit” josta voitte tutkia kastekaavan suomia vaihtoehtoja ja muuta juhlaan liittyvää.
Virsikirja löytyy: evl.fi/virsikirja

Kirkkoherranviraston puhelin 02-484 320, aukioloajat Ma klo 9-12 ja to klo 13-16.
Kirkkoherran puh 044-744 3213, työssä useimmiten ke-su.

KASTEJUHLAN LASTEN EVANKELIUMI, USKONTUNNUSTUS JA ESIRUKOUKSEN TEKSTI
Lasten evankeliumi Markuksen evankeliumissa (10:13–16).

Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia,
mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni,
älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa
vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.»
Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Uskontunnustus
Juhlaväki tunnustaa kristillisen uskomme, johonka lapsen liitämme:
Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan,
ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä,
syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan,
Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,
ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden,
syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

Esirukous kastejuhlassa

Pappi aloittaa:         Rakas taivaallinen Isämme. Kiitämme sinua siitä, että olet ottanut   NN:n   lapseksesi,
 seurakuntasi jäseneksi ja iankaikkisen elämän perilliseksi.
Ole aina lähellä häntä ja anna armosi ja rakkautesi hänelle turvaksi.
Lapsen äiti tai isä rukoilee:
Kiitämme sinua lapsestamme. Anna meille vanhemmille rakkautta ja viisautta,
niin että osaisimme kasvattaa häntä tahtosi mukaan. Pidä hänestä huolta koko elämän ajan.
Anna kotiimme anteeksiantavaa ja rohkaisevaa mieltä.
Auta meitä vaikeuksissa niin, että eläisimme lähellä toisiamme ja sinua.
Joku lapsen kummeista rukoilee:
Auta meitä kummeja hoitamaan tehtäväämme niin, että ystävyytemme tähän lapseen kasvaisi ja lujittuisi.
Opeta meitä olemaan perheen tukena kristillisessä kasvatuksessa ja etsimään yhdessä sinun apuasi.
Joku lapsen isommista sisaruksista sisaruksista voi rukoilla:
Kiitos tästä pikkusiskosta/pikkuveljestä. Kiitos siitä, että saamme kasvaa yhdessä.
Auta meitä pysymään aina läheisinä toisillemme.
Joku isovanhemmista rukoilee:
Kiitän sinua tästä lapsenlapsesta. Kiitos, että saamme nähdä hänessä luomistekosi ihmeitä.
Varjele häntä kaikkina päivinä. Anna meidän kokea yhdessä iloa, läheisyyttä ja hellyyttä.
Ole meidän turvanamme.
Pappi:  Taivaallinen Isä. Kiitos, että kuulet rukouksemme.
          Jätämme tämän lapsen ja itsemme sinun haltuusi.
          Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. Aamen.